Beschrijving interventie/project
Ongeveer 35% van de patiënten met pijn op de borst hoeft niet naar een ziekenhuis, omdat gebleken is dat zij <30 dagen na aanvang van de klachten geen aandoening aan het hart- of vaatstelsel ontwikkelt. “Door deze patiënten vroegtijdig te detecteren, kunnen onnodige behandelingen, observaties en drukte op de SEH/EHH grotendeels voorkomen worden”. In een retrospectieve studie is de zogenaamde ‘HEART score’ opgesteld, die vooral de kans op afwezigheid van een hartinfarct goed kon voorspellen.
(Beoogd) resultaat
Met een lage HEART-score (0-3 punten) bleek niemand een nSTEMI hartinfarct te hebben. Bij een gemiddelde HEART-score (4-6 punten) ontwikkelde 18% een hartinfarct en bij een hoge HEART-score (7-10 punten) bleek 52% na follow-up een hartinfarct te hebben.
Status/vervolg
Prospectief wordt nu gekeken of de HEART score in de prehospitale setting de resultaten geeft die retrospectief zijn voorspeld. Vervolgens zullen de resultaten extern gevalideerd worden waarna deze verplaatsing van de diagnostiek kan worden geïmplementeerd. De industrie is gevraagd om versneld een gevoelige troponine-test (bloedtest die positief wordt bij een hartinfarct) te ontwikkelen voor in de ambulance; deze maakt deel uit van de HEART-score. Naar verwachting zal deze er in 2020 zijn.
Meer informatie
Voor meer informatie kijk naar de link onderaan op deze pagina.
* Bovenstaande tekst en best practice komt uit het inspiratie document opgesteld door SpoedZorgNet samen met de collega’s van het Netwerk Acute Zorg NoordWest welke hier te vinden is.
Bijeenkomst en Werkgroep
Mocht je geintresseerd zijn in een bijeenkomst met andere om dit onderwerp te bespreken (indien mogelijk in aanwezigheid van een expert) dan kun je via onderstaande link gratis aanmelden.
Ook kunt u zich gratis aanmelden via de werkgroep waar updates over dit onderwerp worden geplaatst, maar ook documenten en de leden van de groep.
Om via onderstaande aan te kunnen melden vragen we vriendelijk een account aan te maken, dit kunt je hier doen.
*Werkt een link niet? Dit kunt u ons hier laten weten.