Beschrijving interventie/project
Het nieuwe buurtziekenhuis biedt een oplossing voor het ‘gapend gat’ tussen ziekenhuis en thuis. Het is een nieuwe vorm van opvang: het verlenen van zogenoemde ‘laagcomplexe’ medische zorg in eerstelijnscentra in de wijk, wanneer simpele medische handelingen, zoals het aanleggen van een infuus, thuis niet meer lukken. Dergelijke handelingen vragen om de expertise van specialisten uit het ziekenhuis, die nauw met de huisarts en de wijkverpleegkundigen samenwerken. In zo’n centrum kan meer aandacht uitgaan naar een ‘therapeutisch klimaat’, waarin de patiënt wordt gestimuleerd om te bewegen en ook uit bed te komen, terwijl in het ziekenhuis de focus ligt op medische handelingen. De vraag is verder of nieuwe technologie in zo’n wijkziekenhuis een rol kan spelen, bijvoorbeeld bij het monitoren van de bloeddruk of doen van consulten.
(Beoogd) resultaat
Het behoud van fysiek functioneren tijdens opname, een reductie van het aantal SEH-bezoeken en een reductie van heropnames. Het doel is om 80% van onze patiënten te ontslaan naar eigen woonomgeving.
Status/vervolg
De WijkKliniek is nu ruim een jaar open. De verpleeghuissetting moest omgezet worden naar een meer klinische omgeving waar (laag complexe) acute zorg geboden kan worden. Er zijn 1-pers kamers, met de optie van rooming-in. Dit wordt erg positief ervaren. De gemiddelde leeftijd van de patiënten is 85 jaar. Zorginhoudelijk is het een succes. Goed voorbeeld daarvan is dat er bij deze ouderen geen delier meer voorkomt. Dit heeft waarschijnlijk relatie met de rustige omgeving in de Kliniek, continuïteit in personeel (max. 4 medewerkers) en aanwezigheid van familie. De uitstroom doelen worden gehaald. Circa 85% van de patiënten gaat vanuit de kliniek naar huis (met of zonder ondersteuning). De overgang naar huis verloopt goed er is ook minder sprake van nazorg na opname in de kliniek. Er is sprake van een warme overdracht, de wijkverpleegkundige is al betrokken wanneer patiënt nog in de kliniek is.
Er zijn nu 12 bedden, waarvan er 10 a 11 gevuld zijn; de wens was om 24 bedden te hebben. Dit lukt nog niet omdat: 1) er een verpleegkundig personeelstekort is, 2) verwijsstromen uit het ziekenhuis moeilijk om te buigen zijn, 3) niet alle benodigde disciplines, zoals verpleegkundig specialist beschikbaar zijn. Vanaf september zullen er 16 bedden beschikbaar zijn. Er wordt nu vanuit de SEH van het AMC doorverwezen naar de wijkkliniek. Het triageproces vanuit AMC loopt redelijk goed, i.s.m. klinisch geriater. Gesprekken met VUmc en ook OLVG hierover lopen nu. Huisarts verwijst nog niet direct door naar de Kliniek. Gemiddeld blijven patiënten 8 dagen in de Wijk- Kliniek (uitgangspunt is maximaal 14 dagen). Het is nog te vroeg om aan te tonen dat de gestelde doelen m.b.t. minder functieverlies, minder SEH-bezoek en minder heropnames gehaald worden.
Meer informatie
Voor meer informatie kijk naar de link onderaan op deze pagina.
Contactpersoon: Bianca Buurman (AMC)
* Bovenstaande tekst en best practice komt uit het inspiratie document opgesteld door SpoedZorgNet samen met de collega’s van het Netwerk Acute Zorg NoordWest welke hier te vinden is.
Bijeenkomst en Werkgroep
Mocht je geintresseerd zijn in een bijeenkomst met andere om dit onderwerp te bespreken (indien mogelijk in aanwezigheid van een expert) dan kun je via onderstaande link gratis aanmelden.
Ook kunt u zich gratis aanmelden via de werkgroep waar updates over dit onderwerp worden geplaatst, maar ook documenten en de leden van de groep.
Om via onderstaande aan te kunnen melden vragen we vriendelijk een account aan te maken, dit kunt je hier doen.
*Werkt een link niet? Dit kunt u ons hier laten weten.