Beschrijving interventie/project
Er is een toename zichtbaar van de ervaren drukte en capaciteitsproblematiek op afdelingen spoedeisende hulp (SEH) in ziekenhuizen. Er zijn steeds meer piekmomenten waarbij de instroom van patiënten groter is dan de doorstroom en uitstroom waardoor er een lokale ‘filevorming’ (crowding) in de patiëntenstromen ontstaat. Crowding is geassocieerd met suboptimale patiëntuitkomsten zoals verhoogde mortaliteit, vertraagde diagnostiek, behandeling en ziekenhuisopname, verlengde ligduur en een afname in patiënttevredenheid. Een onwenselijke en onveilige situatie die aandacht en oplossing behoeft.
Om crowding structureel te reduceren is er niet één afgebakende interventie voorhanden, er zullen binnen de gehele acute zorgketen (instroom, doorstroom, uitstroom) op verschillende niveaus (lokaal/regionaal/landelijk) interventies nodig zijn. Tijd en middelen zijn echter schaars. Voor SEH’s en andere partners is het mede daarom essentieel om goed inzicht te krijgen in de lokale problematiek en bijbehorende kansrijke en gedragen structurele verbetermogelijkheden. Daarbij is het ook belangrijk dat SEH’s na kunnen gaan of de gekozen interventie(s) daadwerkelijk een structureel positief effect sorteren, rekening houdend met de lokale context en verschillende belangen binnen de acute zorgketen.
(Beoogd) resultaat
Het primaire doel van dit kwalitatieve instrument is om de ervaring met de structurele lokale (keten)knelpunten in kaart te brengen bij het SEH-management en alle SEH-medewerkers. De verwachting is dat daarmee een gewogen en volledig beeld ontstaat van de ervaren knelpunten. Door het onderzoek periodiek te herhalen, bijvoorbeeld jaarlijks, wordt ook zichtbaar of geconstateerde structurele knelpunten ook opgelost worden. Dit instrument kan een aanvulling zijn op beschikbare kwantitatieve gegevens over crowding, denk aan doorloop- tijden en stops.
Status/vervolg
Na een succesvolle pilot in 2018 is het crowding instrument in 2019 bij 9 verschillende ziekenhuislocaties in de regio gebruikt. Er zijn aanbevelingen gedaan die tot verbetering zouden kunne leiden. Het instrument zal periodiek ingezet worden om te volgen of er verbetering plaatsvindt en om nieuwe knelpunten te monitoren.
Meer informatie
Hanneke Merten (Netwerk Acute Zorg Noordwest)
* Bovenstaande tekst en best practice komt uit het inspiratie document opgesteld door SpoedZorgNet samen met de collega’s van het Netwerk Acute Zorg NoordWest welke hier te vinden is.
Bijeenkomst en Werkgroep
Mocht je geintresseerd zijn in een bijeenkomst met andere om dit onderwerp te bespreken (indien mogelijk in aanwezigheid van een expert) dan kun je via onderstaande link gratis aanmelden.
Ook kunt u zich gratis aanmelden via de werkgroep waar updates over dit onderwerp worden geplaatst, maar ook documenten en de leden van de groep.
Om via onderstaande aan te kunnen melden vragen we vriendelijk een account aan te maken, dit kunt je hier doen.
*Werkt een link niet? Dit kunt u ons hier laten weten.