Op deze pagina
Vind hier informatie over "Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ)" en volg de meest recente ontwikkelingen.
> Over "Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ)"
> Betrokken partijen
Info over ROAZ
Het ROAZ maakt afspraken met de zorgaanbieders over de bereikbaarheid en beschikbaarheid van acute zorg.
De ziekenhuizen met erkenning traumacentrum/de acute zorgnetwerken zijn in het kader van de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) verantwoordelijk voor het organiseren van een Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) met als doel van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) ervoor te zorgen dat een patiënt zo snel mogelijk op de juiste plaats terechtkomt wanneer hij acute zorg nodig heeft. Een ROAZ maakt afspraken om de acute zorg in de regio's goed te organiseren en kwalitatief te verbeteren. Dit alles volgens de geldende normen voor bereikbaarheid van acute zorg.
Missie van ROAZ: Het optimaliseren van de beschikbaarheid, de bereikbaarheid en kwaliteit van de acute zorgketens in de regio, zodat een patiënt of groep patiënten (ingeval van rampen en crises) met een acute zorgvraag zo snel mogelijk op de juiste plaats de juiste zorg ontvangt.
Er zijn elf Regionaal Overleg Acute Zorgketens in Nederland. Ketenpartners in acute zorg zoals ziekenhuizen, regionale ambulancevoorzieningen, huisartsen, huisartsenposten, verloskundigen, GGZ, GHOR en GGD zijn hierbinnen met elkaar verbonden.
De concrete taken van het ROAZ:
- Het in kaart brengen van het acute zorgaanbod in de regio;
– wie levert welke zorg;
– inzicht in behandelcapaciteit van elke zorgaanbieder;
– welke impliciete en expliciete afspraken zijn aanwezig voor aansluiting acute zorg.
Bureau Acute Zorg Euregio rapporteert jaarlijks een overzicht van de geleverde acute zorg in de regio, inclusief de vastgestelde spoedzorgindicatoren. De regionale toegankelijkheid en de capaciteit van de acute zorg wordt door de ROAZ-agendacommissie gemonitord.
- Inzicht verkrijgen in en het oplossen van witte vlekken in het zorgaanbod c.q. de bereikbaarheid;
Een witte vlek in de WTZi verwijst naar de situatie waarin landelijke veldnormen niet worden gehaald. Elke individuele zorgaanbieder binnen het ROAZ is wettelijk verplicht om een gesignaleerde witte vlek dan wel een voornemen tot wijziging van de acute zorg met een witte vlek als mogelijk gevolg in het ROAZ vooraf in te brengen. Met behulp van de Leidraad wijziging acuut zorgaanbod brengt Bureau Acute Zorg Euregio vervolgens de gevolgen van een eventuele wijziging in kaart.
- Afstemming van activiteiten tussen aanbieders van acute zorg;
- Afstemming over voorbereiding op geneeskundige hulpverlening bij rampen en crises.
Voor meer informatie klik hier of hier.