> Over "Zorgroutes"
> Betrokken partijen
> Besloten omgeving
> Documenten
> Nieuws en ontwikkelingen
Info over 'Zorgroutes'
Zorg en ondersteuningsprofessionals zijn uitgerust met gezamenlijk vastgestelde zorgroutes, zodat psychische kwetsbare personen eenduidig worden benaderd en ondersteund. Daarnaast kan er worden afgeweken van een route om de juiste zorg te realiseren.
Het gewenste resultuaat is dat de zorg- en ondersteuningsprofessionals adequaat zijn uitgerust. De persoon met verward/onbegrepen gedrag wordt zo eenduidig mogelijk bejegend en ondersteund.
Om bovenstaande te realiseren zijn er meerdere initiatieven die gestart. Hieronder vindt u een overzicht van al deze initiatieven.
Pilot bereikbaarheidsteam
Vanaf 18 januari 2021 is er een Pilot Bereikbaarheidsteam psycho-sociaal van start gegaan in de stad Groningen. Met deze pilot die een half jaar heeft geduurd, was het doel een bijdrage te leveren aan een meer sluitende aanpak voor personen met verward en/of onbegrepen gedrag. De pilot is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen WIJ Groningen, Lentis, VNN, GGD, Politie Noord Nederland en de gemeente Groningen.
Met deze pilot werd voor ogen gehouden om met deze extra bereikbaarheid in de namiddag- en avonduren, de aansluiting tussen het medisch en sociaal domein te verbeteren na een (112) melding over verward of onbegrepen gedrag, en zo bij te dragen aan een meer sluitende aanpak. Deze pilot heeft een half jaar geduurd en heeft weinig meldingen opgeleverd. De pilot is in juli verlengd met een half jaar, waarbij het team alleen is bemand door WIJ medewerkers. Helaas zijn er nog steeds vrijwel geen meldingen.
Hoewel elke melding en contact als zinvol werd ervaren, moet evenwel geconcludeerd worden dat deze bereikbaarheid te weinig in een behoefte voorziet. Een evaluatie moet meer inzicht verschaffen over de (gewenste) route(s) naar zorg bij niet-acute problematiek, zodat we opnieuw kunnen bezien waar eventuele hiaten zitten waar we op kunnen acteren. Hoewel deze pilot dus stopt, willen we ons samen met ketenpartners onverminderd blijven inzetten zodat deze doelgroep de juiste zorg op de juiste plek krijgt.
Pilot WIJ team medewerkers spreekuur bij Lentis
Afgelopen najaar is gestart met een spreekuur door medewerkers van WIJ Groningen in de kliniek bij Lentis. In de kliniek worden veel mensen opgenomen die, naast psychiatrische problematiek, ook problemen hebben op andere leefgebieden (inkomen, wonen, sociale structuur). Deze problemen kunnen er soms zelfs voor zorgen dat mensen zodanig decompenseren dat ze een opname nodig hebben.
Doel van deze pilot is het bieden van een sluitende aanpak voor patiënten die in crisis zijn/zijn geweest zodat recidive wordt verminderd of wordt voorkomen door te zorgen voor goede en passende zorg aansluitend aan de opname. De beide medewerkers vertegenwoordigen alle WIJ teams in de stad, dat houdt in dat patiënten in contact worden gebracht met het WIJ team dat opereert in de wijk waar de betreffende patiënt woont. Patiënten van buiten de stad Groningen kunnen door de medewerkers van WIJ Groningen naar de juiste lokale instantie/persoon worden verwezen.
De beide medewerkers vertegenwoordigen alle WIJ teams in de stad, dat houdt in dat patiënten in contact worden gebracht met het WIJ team dat opereert in de wijk waar patiënt woont. De opgenomen patiënten van buiten de stad Groningen kunnen door de medewerker van WIJ naar de juiste instantie/persoon worden verwezen. De ondersteuningsvragen kunnen breed zijn; het kan gaan over financiën, woonproblematiek maar ook over ondersteuning in de thuissituatie. Met dit spreekuur willen we een sluitende aanpak bieden voor patiënten die in crisis zijn/zijn geweest zodat we recidive kunnen voorkomen en er goede en passende zorg kan worden geleverd aansluitend aan de opname.
Wilt u toegang tot de werkgroep dan kunt u zich hier aanmelden.