We hadden voor ogen om met deze extra bereikbaarheid in de namiddag- en avonduren, de aansluiting tussen het medisch en sociaal domein te verbeteren na een (112) melding over verward of onbegrepen gedrag, en zo bij te dragen aan een meer sluitende aanpak. Deze pilot heeft een half jaar geduurd en heeft bijzonder weinig meldingen opgeleverd. De pilot is in juli verlengd met een half jaar, waarbij het team alleen is bemand door WIJ medewerkers. Helaas zijn er nog steeds vrijwel geen meldingen. We zitten nu op een totaal van 9. Het spreekt voor zich dat dit volume veel te laag is om de bereikbaarheid in deze vorm te continueren. Hoewel elke melding en contact als zinvol werd ervaren, moet evenwel geconcludeerd worden dat deze bereikbaarheid te weinig in een behoefte voorziet.
We hebben daarom besloten om de pilot voortijdig te stoppen met ingang van week 48. Een evaluatie moet meer inzicht verschaffen over de (gewenste) route(s) naar zorg bij niet-acute problematiek, zodat we opnieuw kunnen bezien waar eventuele hiaten zitten waar we op kunnen acteren. Hoewel deze pilot dus stopt, willen we ons samen met ketenpartners onverminderd blijven inzetten zodat deze doelgroep de juiste zorg op de juiste plek krijgt.
Ik verzoek jullie vriendelijk de stopzetting van deze pilot te communiceren met relevante medewerkers en/of teams binnen organisaties. En nog belangrijker: meldingen over zorgwekkend gedrag (niet-acuut) kunnen worden gemeld via het landelijk nummer 0800-1205. Zie ook: https://meldpuntzorgwekkendgedrag.nl.
Voor vragen kunt u zich richten tot Odette Buitendam, gemeente Groningen, 06-11459382 / odette.buitendam@groningen.nl en Miriam Feddema, manager stedelijke WIJ-teams, Miriam.Feddema@wij.groningen.nl of de contactpersoon Personen met verward/onbegrepen gedrag binnen uw eigen organisatie.