1 Aanleiding pilot
We werken al enige jaren met verschillende zorgorganisaties en disciplines samen in FACT-jeugdteams. Uit gesprekken bleek dat de afstand tussen de teams en de gemeente groot is. Dat wil zeggen, het is lastig om de juiste persoon binnen de gemeente te benaderen en kennis over de voorzieningen van de gemeente is onvoldoende bekend binnen de teams. Vanuit hun rol ervoeren de gemeenten juist dat het moeilijk is hun verantwoordelijkheid en betrokkenheid te kunnen tonen bij FACT cliënten. Tot slot roept de financiering van FACT jeugd al enkele tijd discussie op. Reden om een pilot te starten, waarbij we een medewerker van de gemeente toevoegen aan het FACT-jeugdteam.
2 Hoe ziet de pilot eruit
In het najaar van 2020 is een gemeentemedewerker toegevoegd aan de FACT-jeugdteams in Hoogeveen, Assen en Groningen. De nieuw toegevoegde gemeentemedewerker denkt kritisch mee over de duur en de zwaarte van de geboden hulptrajecten, en fungeert daarnaast als bruggenbouwer tussen de teams en de gemeente.
3 Doel
Het doel van de uitbreiding van het FACT jeugdteam? Sneller en effectiever aan het maatschappelijk herstel van gezinnen werken met elkaar. Gemiddeld hebben de trajecten nu een doorlooptijd van 2 jaar. Het idee is dat je eerder verschillende disciplines in het traject betrekt en dus beter integraal samenwerkt. Daardoor kunnen we – zo is de gedachte - eerder overschakelen op lichtere hulp en de behandeling binnen het FACT traject verkorten.
Dankzij de pilot kan de gemeente eerder meedenken over welke mogelijkheden zij verder kunnen bieden ter ondersteuning. Concreet gezegd worden zaken als schuldsanering, huisvesting, huishoudelijke hulp of de voedselbank allemaal eerder geregeld en kan de daadwerkelijke behandeling effectiever worden ingezet. Voor de teams is het bovendien leerzaam om te zien hoe en op welke gebieden je allemaal kunt samenwerken met de gemeente. Zo kunnen bijvoorbeeld zorg of regelingen effectiever worden ingezet, vaak tegen minder kosten.
4 Vervolg Pilot
De eerste resultaten van de pilot zijn veelbelovend. Lees bijvoorbeeld eens één de voorbeelden in dit document. Natuurlijk moeten we ook nog verschillende hindernissen nemen. Teamleden noemen bijvoorbeeld communicatie en rolverdeling als uitdagingen. Soms begrijpen medewerkers uit verschillende disciplines elkaars taal niet goed. Denk aan een psycholoog die allerlei afkortingen gebruikt (bijvoorbeeld voor psychische aandoeningen) die de gemeentemedewerker niet kent, en vice versa. Het is ook een uitdaging om helder te houden wat ieders rol is binnen het team, én om tegelijkertijd soms buiten je eigen rol om mee te denken en te handelen. Werken in coronatijd zorgt er nog extra voor dat de FACT jeugdteams tegen de stroom moeten oproeien, om elkaar goed te blijven bereiken bijvoorbeeld.
De pilot in Hoogeveen, Assen en Groningen heeft een looptijd van twee jaar. Tussentijds en na afloop evalueren de betrokkenen met elkaar de inzet en opbrengsten. Daar voorzichtig op vooruitlopend: de eerste indruk is positief!
5 Tot Slot
Door de samenwerking met de gemeente zijn deuren opengegaan die we anders nooit hadden open gekregen.
Aldus Tjakien Fokkes, manager FACT Jeugd Drenthe & Groningen. Wij zijn ontzettend enthousiast over de pilot. We krijgen er energie van en zien een grote meerwaarde in deze vorm van samenwerking met de gemeente binnen de FACT-jeugd teams. We hopen dan ook dat de pilot ook u inspireert!