Het jaar 2020 stond in het teken van de overgang van BOPZ naar de Wvggz. In de ketenmonitor 2020 was een vergelijking opgenomen met de BOPZ. Vóór het einde van 2020 moesten alle lopende BOPZ-machtigingen zijn omgezet naar de Wvggz. Dat maakt dat de cijfers uit 2020 naar verwachting geen representatief beeld geven van de reguliere uitvoering van de Wvggz. De vergelijking met de BOPZ en het ‘overgangsjaar’ zijn in deze monitor losgelaten. Er wordt nu volstaan met een vergelijking van de uitvoering van de Wvggz in 2021 en 2022.
De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) is op 1 januari 2020 in werking getreden. De verplichte zorg aan mensen met een psychische stoornis wordt sinds die datum verleend op grond van de nieuwe wetgeving. Dat betekent onder meer dat er meer aandacht is voor de wensen en voorkeuren van betrokkene en dat de familie beter wordt betrokken. Ook geeft de wet aan dat verplichte zorg een uiterste middel is. Alleen als een psychische stoornis leidt tot gedrag dat een ernstig nadeel oplevert voor de betrokkene zelf of voor iemand anders, en vrijwillige zorg dit ernstig nadeel niet kan wegnemen, mag verplichte zorg worden verleend. Dit moet dan zoveel mogelijk op maat gebeuren en zo snel mogelijk worden afgebouwd.
Ketenpartijen hebben behoefte aan inzicht in de uitvoering van de wet. Het Ketencoördinatieteam (KCT) Wvggz maakt samen met de ketenpartners de landelijke ketenmonitor.
Voor het vervolg van bovenstaande tekst en meer informatie klik hier.